Etiketler

22 Ocak 2014 Çarşamba

Tagged Under:

Hurda Teşvik Paketi

By: Unknown On: 00:58
  • Share The Gag
  • Ülkemizde de diğer ülkelerde olduğu gibi çok sayıda ömrünü doldurmuş araç bulunmaktadır. Bu araçlar hem trafik seyri hem de kullananların can güvenliği açısından tehlike oluşturmaktadır. Dolayısı ile hükûmet bu konuda yeni düzenlemeler yapmaktadır. Öncelikli olarak hurda araçlar için vergi teşviki düzenlemesine gidilmesine karar verilmişken sonrasından kullanılmış araçların hurda demir fiyatları tam olarak karşılanmayacağından farklı bir düzenlemeye gidilmiştir. Eski düzenleme yerine yeni bir formül bulunmuştur. Bu formül özetle; "hurda otomobili getirip, yerli araç karşılığı ücret al" düşüncesi üzerine kurulmuştur.

    Ülkemizde araç sahiplik oranı diğer ülkelere göre düşük olmakla birlikte, yaşı büyük araçların yalnızca trafikten çekilmesinin ya da trafikten çekilmeye zorlayıcı tedbirler alınmasının uygun olmayacağı bildirilmiştir. Otomobillere ve hafif ticari araçlara, 20 yaş üstü olmak koşulu ile hem eski araçları trafikten çekmeye yönelik hem de araç Türkiye'de üretilmiş ise, ona uygun olarak uzun vadeli uygun faizli kredi şartları oluşturmaya yönelik çeşitli bakanlıklarda çalışma başlatılmıştır. Diğer yandan, verginin arttırılması düşünülmüştür ancak bu çok zorlayıcı bir tedbir olduğundan üzerinde çok durulmamıştır. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Eylül ayı içinde yaptığı araçlar için demir hurda fiyatları düzenlemesinin, araca teşvik olmayacağına yönelik açıklamasının da hurda araçta ÖTV ve KDV indirimiyle ilgili olduğu ve hurda araçlar için KDV ya da ÖTV'den vazgeçilmediğini bildirmiştir.

    Ekonomi yönetiminin uzun bir süredir üzerinde çalışmış olduğu hurda demir fiyatları araç teşvikleri ile ilgili detaylara ulaşılmıştır. Üç farklı tarifede toplam olarak 2 milyon aracın ortalama olarak 5 bin TL ile destekleneceği bildirilmiştir. 1985 yılına ait modeller ve öncesi binek araçlar için ise 3 bin 500 lira teşvik öngörülür iken aynı rakam 85-90 yılları arası çıkan modellerde 5 bin lira olarak planlanmıştır. Teknik seviyede bulunan taslak çalışmaya göre ise 90 ya da 93 model arasında bulunan araçlardaki destek miktarı ise 6 bin 500 lira olarak tasarlanmıştır.

    0 yorum:

    Yorum Gönder